Η Σκοτίνα Πιερίας απευθύνεται σε κάθε γούστο, με την χρυσοποίκιλτη αμμουδιά της ερεθίζει την διάθεση του επισκέπτη να ανακαλύψει μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη την γνήσια απλότητα και την μεγαλοπρέπεια του μυθικού Ολύμπου που στα αρχαία χρόνια ήταν το βουνό των 12 θεών.
Η οροσειρά ΟΛΥΜΠΟΣ με την κορυφή τον ΜΥΤΙΚΑ σε υψόμετρο 2.917 μ. κρατάει τη μαγεία και ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου.
Βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό της Άνω Σκοτίνας όπου υπάρχουν πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ου αιώνα,
όπως, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ος αι.) με μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1862) στην πλατεία του οικισμού.
Διαθέτει Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και το πρώην κάμπινγκ του Ε.Ο.Τ., το σημερινό Διεθνές Κέντρο Νεολαίας «Όλυμπος».
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Βαλκανίων όπου το καλοκαίρι πραγματοποιείται το Μουσικό Φεστιβάλ νέων και το Βαλκανικό Φεστιβάλ νέων με συναυλίες μουσικής και χορού από νέους καλλιτέχνες.
Τα Εστιατόρια των Ξενοδοχείων, τα ουζερί, τα σνακ-μπαρ, καθώς και άλλα μέσα εστίασης φροντίζουν για τη γευστική διατροφή σας.
• Απέχει 28 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Σκοτίνας),
• 3 χιλιόμετρα από την Λεπτοκαρυά, των σιδηροδρομικόσταθμό Λεπτοκαρυάς και των Πλαταμώνα,
• 10 χιλ. από το Λιτόχωρο,
• 15 χιλ. από το Δίον και των Αρχαιολογικό Χώρο Δίου,
• 42 χιλ. από το Ελατοχώρι και το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου,
• 55 χιλ. από τη Λάρισα,
• 90 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη,
• 100 χιλ. από το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»,
• 110 χιλ. από τα Μετέωρα και
• 400 χιλ από την Αθήνα.
Το κλίμα στη Σκοτίνα είναι μεσογειακό και υγρό σε ποσοστό 60% στα παράλια και στα πεδινά και ξηρό στα ορεινά (Άνω Σκοτίνα).
Γενικότερα η Σκοτίνα απολαμβάνει αρκετές ηλιόλουστες μέρες κατά τη διάρκεια του έτους.
Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί είναι τον Ιούλιο, που έφτασε τους 43 C και η χαμηλότερη κατά τους χειμερινούς μήνες στους -8 C. Κατά το υπόλοιπο, το κλίμα είναι ήπιο και η μέση ετήσια θερμοκρασία της, φτάνει τους 19 C.
Η οικονομία του χωριού βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Στη Σκοτίνα καλλιεργούνται σημαντικά γεωργικά προϊόντα, όπως δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, σταφύλια, κεράσια, ελιές, κάστανα και καπνός.
Ειδικότερα, τα καπνά ποικιλίας «Σαμψούς Κατερίνης» απορροφούνται από τις διεθνείς αγορές και είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η συμβολή του καπνού στη διαμόρφωση του υψηλού σχετικά εισοδήματος της περιοχής της Σκοτίνας και γενικότερα του νομού Πιερίας είναι μεγαλύτερη από ό, τι σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Πολύ αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Στον Όλυμπο γίνεται εκτροφή κοπαδιών από αιγοπρόβατα, χοίροι και βοοειδή.
Εξάλλου, υπάρχουν αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες.
Τα πυκνά δάση της περιοχής προσφέρουν ξυλεία, πρώτες ύλες για την κατασκευή επίπλων και ξυλοκάρβουνο, αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο Κρατικό Εργοστάσιο ξυλείας ιδρύθηκε το έτος 1937 και τέθηκε υπό την εποπτεία του Δασαρχείου της Καλλιπεύκης.
Επίσης παράγεται ελαιόλαδο και προϊόντα απόσταξης (ούζο-τσίπουρο).
Διαθέτει ακόμη και ιχθυοτροφείο με πέστροφες.